---

Mentormentor wenst iedereen een prachtig, krachtig en luchtig 2023! Omdat 2022 meer dan een goed gevuld jaar was, blikken we graag nog even terug. In cijfers, voortvloeisels en in detail.

Zoveel mogelijk fotografen ondersteunen in hun artistieke praktijk, dat is de ambitie van mentormentor.

. In reflecteren, keuzes maken, richtig geven, schrijven, editen, vormgeven, ...
. Door kansen te bieden om met werk naar buiten te komen in een expo of publicatie.
. In korte reviews, langdurige trajecten of een meerdaagse masterclass.

---

2022 in cijfers

. Maandelijks konden in verschillende steden, telkens 3 fotografen een review één op één boeken. Goed voor zo'n 45 contacten van één uur.
. Met 10 fotografen werd, na zo'n review, een één op één traject van 7u opgestart.
De 16 lopende één op één trajecten werden enthousiast verdergezet of verlengd.
. Begin 2022 kregen 6 fotografen het goede nieuws dat ze aan een tweejarig groepstraject konden beginnen. Uitgesteld door covid, en daarom nog beter nieuws.
. Voor de masterclass met Mashid Mohadjerin werden 9 fotografen geselecteerd uit de kandidaten.
. Alle winnende De Donkere Kamer-pitchers werden op een gratis review getrakteerd.
. Dieter De Lathauwer en Lien Van Leemput weerhielden 4 fotografen voor deelname aan de expo Verzameld Werk 02 in januari 2022. Eind 2022 kozen Lisa Van Damme en Tom Callemin, uit de inzendingen voor Verzameld Werk 03, opnieuw 4 fotografen.
. Omwille van haar expertise werd mentormentor ook ingeschakeld voor het ontwikkelen van workshops en vorming op maat. Op die manier brachten we in musea, scholen en andere organisaties zowat 100 mensen in contact met fotografie.

---

2022 in voortvloeisels uit een traject of masterclass

Het zal niet verbazen dat mentormentor erg gelukkig wordt van het succes dat voortvloeit uit de trajecten of masterclasses. Het is dan ook met trots dat we in iedere nieuwsbrief de aandacht vestigden op de resultaten die de fotografen neerzetten: 

Josefien Tondeleir (groepstraject 03), Naïma El Kadi (traject één op één), Stijn Van der Linden (groepstraject 02, masterclass) en Hanne Van Assche (traject één op één) werden geselecteerd met hun self published fotoboeken om ons land te vertegenwoordigen op Les Rencontres de la Photographie d'Arles 2022.
. In camera van Arian Christiaens (traject één op één, masterclasses) werd geselecteerd voor .tiff 2022 in FOMU en was later nog te zien in de Brakke Grond, Amsterdam. Het gelijknamige boek werd uitgegeven door A.P.E.
. Het boek My Olive Tree, Memouna van Naïma El-Kadi (traject één op één, masterclasses) was shortlisted voor het Belfast Photo Festival.
. Acht weken lang bracht De Tijd een self pulished boek onder de aandacht met o.a. The Front van Bert Bossaert (masterclasses) en My Olive Tree, Memouna van Naïma El Kadi (traject één op één, masterclasses)
. Nick Verhaeghe (traject één op één) nam deel aan Rotterdam Photo en exposeerde in Cwart Knokke.
Iwein De Keyzer (masterclass) nam deel aan de expo Lifting takes more than muscle.
. Ann-Sophie Deproost (traject één op één) toonde werk in Galerie Gevaert en op La Nuu, Rubí international photography festival in Barcelona.
. Via een succesvolle crowdfunding wist Isabel Pousset (traject één op één, groepstraject 04, masterclasses) My True Love Story te financieren.
Jules August liet The Last Moments Of Emotional Closeness op het publiek los.
. Collectief 5PK met Bert Bossaert (masterclasses), Arian Christiaens (traject één op één, masterclasses), Sarah Eechaut (masterclass), Hanne Lamon (traject één op één, masterclasses) en Kaat Pype (masterclass), stellen twee keer tentoon in BLANCO.
. Karel Saelaert (traject één op één, masterclasses) won, met zijn reeks over Kaapstad, de Grote Prijs Sociale Fotografie en prijkt op de cover van RAUW.
. Nergens beter van Jeroen Brejou (traject 03, masterclass) werd gepubliceerd in WerkHaus Zine Issue #3: And isn’t it better really, to leave things only hinted at?.

---

2022 in detail

2022 wordt op gang getrokken door een expo met werk van Yuri Andries, Naïma El Kadi, Karel Saelaert en Stijn Seys, vier fotografen die een traject één op één doorliepen. In januari gaat ook het groepstraject met Sean Declerck, Arne Deboosere, Stijn Eeckhout, Jonathan Karsilo, Isabel Pousset en Heleen Van Maele van start. Twee jaar lang worden ze ondersteund in hun persoonlijk project en delen ze inspiratie, twijfels en ervaringen met elkaar. Daarnaast beginnen de maandelijkse reviews in het atelier in Gent en FOMU Antwerpen. In februari ondergaat de website een metamorfose. De geliefde huisstijl blijft behouden, maar er is meer ruimte voor sfeerbeelden van activiteiten, foto’s van tentoonstellingen en de portfolio’s van de traject-fotografen. Op de Sectordag Fotografie, een initiatief van Kunstenpunt, is mentormentor te gast om te getuigen over het belang van praktijkondersteuning voor fotografen. Kunstjournalist Hilde Van Canneyt komt naar aanleiding van onze 7de verjaardag langs in het atelier voor een diepte-interview.
Nog in maart krijgt de organisatie versterking met Lisa Gautama, student fotografie aan KASK School of Arts Gent, die een Kunst in het Werkveld-stage komt lopen. Dit jaar is dat Luca De Ridder.

Tijdens de paasvakantie trok mentormentor met jongeren door de museumzalen van het SMAK voor een workshop op maat. Een korte rondleiding, handige tips en feedback scherpten hun skills stap voor stap aan. Ook de trajecten met patiënten van PC Dr Guislain, starten er in april weer op. Light Sensitivity wordt bovendien verder uitgebreid naar PC Gent-Sleidinge en Karus. In het kader van haar opleiding Sociaal Werk, schreef Zoë Breda de bachelorproef Het belang van (niet-therapeutische) kunstprojecten voor psychisch kwetsbaren. In een interview met mentormentor peilt ze naar het ontstaan, het waarom en het effect van het project.

In mei en juni komt de vraag van enkele middelbare scholen om hun leerlingen een basis fotografie bij te brengen. Anderzijds komt de vraag om docenten deeltijds kunstonderwijs op te leiden in het maken van reproducties van kunstwerken en het vormgeven van een portfolio. Daarvoor gaat mentormentor een samenwerking aan met Johannes Elebaut. 
Juni is ook de maand van de jury’s. Dit jaar zijn zowel KISP als MAAK, de academie van Knokke, vragende partij om in de jury te zetelen. 
Begin juli en midden augustus neemt mentormentor weer enkele jongeren mee op sleeptouw door het SMAK voor een zomereditie van de workshop No Flash. Eind augustus is Mashid Mohadjerin te gast voor de 7de masterclass. Bea Borgers, MetaBoshma (NL), Jonathan Karsilo, Michaela Knizova (LU), Aylene Lievens, Isabel Pousset, Karel Saelaert, Mariska Van Zutven (NL) en Nick Verhaeghe krijgen de ruimte om te experimenteren en verschillende mogelijkheden te onderzoeken om hun persoonlijke verhalen te vertellen. Het Open Atelier aan het einde van de vijfdaagse trekt weer veel nieuwsgierigen.

Alle fotografen in een traject één op één worden in september via een Open Call uitgenodigd om zich kandidaad te stellen voor Verzameld Werk 03. Lisa Van Damme en Tom Callemin selecteerden Els Dierick, Michaela Knizova, Nessa Pauwels en Nick Verhaeghe uit de inzendingen. In de maanden oktober en november begeleid mentormentor hen in een kort traject naar een coherente presentatie toe.
Begin december zijn we klaar voor de opening van Verzameld Werk 03 in BLANCO en ontvangen we twee weekends lang erg enthousiaste bezoekers. De week die volgt worden de Opus One-fotografen van Breedbeeld door mentormentor klaargestoomd om te pitchen voor een portfolioviewing. En tot slot creëren we voor en met het SMAK, een reeks workshops voor leerlingen van Duaal Onderwijs DUO²-Gent over identiteit. Het resultaat is een interactieve installatie voor ZAAL 1, geïnspireerd op de tentoonstelling picky people notice..., van Rose Wylie. 

---

Naast haar activiteiten als mentor is Anja Hellebaut, de bezieler van de organisatie, nog actief als maker en curator. Het voorbije jaar werkte ze aan een langdurig fotoproject in functie van de publicatie Post-war reuse in Belgium: the oeuvre of Marcel Raymaekers. Een samenwerking met fotograaf Anthony De Meyere, Rotor, Ghent University en het Vlaams Architectuurinstituut. 
Daarnaast ontwierp ze een lichtsculptuur en muurtekening voor de tentoonstelling SkYline, Hoogbouw in de Lage Landen, nog te zien in het STAM tot 21 mei 2023.

---